Wat is Cranio Sacraal en waarom?

 

Het hoofd van het paard is een zwaar belast onderdeel van het paarden lichaam. Al van jongs af aan heeft het een halster om, wordt daarmee geleid, gelongeerd en vastgezet in de poetsplaats en trailer.
Meestal gaat dat goed maar soms zijn er ook momenten waarbij dit veel druk met zich meebrengt, denk maar aan het leren meelopen aan een halster of hangen in het halster tijdens vast staan.

Tijdens het rijden heeft het paard een hoofdstel om waarbij het kopstuk, neusriem en ook de bakstukken druk geven op het hoofd van het paard. Het bit geeft weer druk in de mond, wangen, tong en heel belangrijk het tongbeen. Ook het kaakgewricht, bekend als TMJ, is een van de complexere gewrichten van het paard dat vaak overbelast wordt. Dit gewricht heeft een directe verbinding met de rest van het paarden lichaam en zal spanning in de TMJ, spanning en overbelasting in de rest van het paarden lichaam betekenen. Dit kan zich uiten in het lopen met een open mond, tongproblemen, kantelen, hoofdschudden etc.

 

Tijdens mijn werk als Bitfit Consultant zie ik veel paardenhoofden waarbij de spanning  vanaf straalt. Het hoofd van het paard bevat veel zenuwen en het hierboven genoemde TMJ gewricht en is daardoor extreem gevoelig. Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in Cranio Sacraal Therapie. Cranio betekend schedel.

Cranio Sacraal Therapie is voortgekomen uit de Osteopathie. Cranio Sacraal Therapie is een zachte behandelingsvorm waarbij diverse handtechnieken (op het paarden lichaam en de schedel) gebruikt wordt om het paarden lichaam te bevrijden van spanning en blokkades die het bewegingsapparaat beperken. Hierdoor zal het paarden lichaam weer in balans komen en vloeiend gaan bewegen.

De schedel is opgebouwd uit verschillende botdelen. Deze botdelen zijn beweeglijk door de naden waarmee ze met elkaar verbonden zijn. Daarnaast bevinden zich hier veel zenuwen die vlak onder of over de schedel heenlopen, zo’n 12 in totaal.

De beenderen van de schedel staan in verbinding met het heiligbeen door middel van de Core Link. De Core Link bestaat uit: de schedel, de ruggenwervelkolom en het heiligbeen. Daardoorheen vloeit hersenvocht dat als een golfbeweging heen en weer wordt gestuwd. Dit noemt men het Cranio Sacrale systeem. Dit bewegingsritme wordt doorgegeven aan de zenuwen en via de zenuwen weer door aan het bindweefsel.

 

Door verstoring van dat systeem krijg je spanning in het paarden lichaam en blokkades.

Hierboven had ik het er al over dat een paard veel (over)belasting heeft aan zijn hoofd, dit werkt natuurlijk door in het gehele lichaam van het paard. 

 

Zoals iedereen weet is een paard zeer fijngevoelig en kan bijvoorbeeld stemmingen van een persoon haarfijn waarnemen. Ook houden paarden hun emoties vaak vast en daardoor kan de spanning in het paarden lichaam toenemen. Denk aan kijkerige paarden.
Deze fijngevoeligheid maakt Cranio Sacraal Therapie juist zo geschikt voor onze paarden. Het betreft namelijk alleen hele lichte handtechnieken en het paard wordt niet gemanipuleerd. Door de specifieke technieken wordt de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de algemen functie van het paarden lichaam aangesproken en krijgen hierdoor een flinke oppepper. Cranio Sacraal Therapie verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, haalt spanning weg en laat de vitaliteit toenemen. Verder wordt het zelf herstellend vermogen van het paarden lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd.

 

Wanneer een Cranio Sacraal behandeling voor jouw paard?:

 

 • Na een val of vastliggen in de stal;
 • Uitglijden of trap van een ander paard gekregen;
 • Na verkeerd gebruik van harnachement of bit;
 • Bij tong problemen tijdens het rijden;
 • Headshaking;
 • Met open mond lopen tijdens het rijden;
 • Castratie of tandartsbehandeling;
 • Slechte balans of scheefheid;
 • Spijsvertering of luchtweg problemen;
 • Bij kijkerige, spooky paarden;
 • Wanneer je paard een oppepper nodig heeft voor zijn weerstand of voor algehele ontspanning.