Werkwijze

Het bitfitten wordt  steeds meer bekend en  mensen worden zich er bewuster van dat een bit op maat een erg belangrijk onderdeel is in het algehele management van een (sport)paard.

Een niet goed passend bit heeft als gevolg dat het paard geen fijne aanleuning heeft en zich niet wil of erger nog, niet kan ontspannen. Spanning in de mond en kaak werkt door naar de rest van het lichaam, en laat zich terug zien in een strakke hals en rug en het vermindert kunnen ondertreden van de achterhand.

Bitproblemen kunnen zich uiten door:

  • Lopen met een open mond
  • tanden knarsen
  • Het optrekken van de tong
  • De tong over het bit doen
  • Achter het bit kruipen, of juist te veel druk geven in de hand
  • Los/ vast verbinding of ongelijke verbinding

Andersom kan natuurlijk ook, dat het paard kampt met een lichamelijk probleem dat voelbaar is in de aanleuning. Door mijn jarenlange ervaring met het trainen/ africhten van paarden, als gediplomeerd ORUN instructrice en door mijn opleiding bij de ICPBC weet ik een lichamelijk probleem van een bitprobleem te onderscheiden en kan de samenwerking gezocht worden met een fysiotherapeut, osteopaat, zadelfitter, dierenarts of tandarts. 

Ook als je geen problemen ondervind kan het zeer zinvol zijn om de optoming van je hoofdstel en bit te laten checken, want misschien kan de communicatie met je paard nóg beter.
Of heb je bij de ruitersport zaak voor de wand met al die bitten gestaan en weet je niet welk bit het beste bij je paard past.
Misschien heb je net een nieuw paard gekocht of ga je beginnen met africhten van je jonge paard en wil je zeker weten dat je een goede start maakt met je bit en hoofdstel optoming.
Met de overstap van trens naar stang en trens kan ik je ook helpen met het vinden van een passende set.

 

Wat kun je verwachten tijdens een bitfit sessie:

De mond, tong, gehemelte en voorste deel van het gebit wordt geïnspecteerd.
Hierbij wordt oa gekeken naar de vorm en dikte van de tong, de lippen en het gehemelte, dit om alvast een inschatting te maken welk bit anatomisch past bij de mond. Ook een check op eventuele wondjes en er wordt gekeken of de kiezen geen scherpe randjes hebben en er wolfstandjes aanwezig zijn. Het is verstandig om voor een bitfitsessie het gebit van het paard na te laten kijken.

De spieren van het hoofd, het kaakgewricht en de hals worden nagekeken op eventuele gevoeligheden.
De kaakspieren en het kaakgewricht kunnen een goede indicatie geven of een paard aan een zijde problemen heeft en de hals wordt bevoeld op buigingsbeperkingen.

Het hoofdstel wordt gecheckt op pasvorm.
Het bit is onlosmakelijk verbonden met het hoofdstel, deze moet goed van pasvorm zijn en goed op maat zitten.
Soms is een kleine aanpassing van het hoofdstel alleen al voldoende om een probleem op te lossen.

Het rijden met het  eerst het eigen bit en daarna het  uitproberen van diverse bitten die ik meegenomen heb is een heel belangrijk onderdeel van de bitfitsessie.
Buiten het beeld dat het paard geeft, is het gevoel van de ruiter zeer belangrijk en wordt tijdens het rijden steeds teruggekoppeld zodat er samen met u als combinatie een  keuze gemaakt wordt voor het juiste bit waarbij het paard het fijnste gevoel geeft.
Dit kan een bit van u zelf zijn maar natuurlijk ook een bit uit mijn voorraad.

Ik neem een uitgebreide voorraad bitten mee van de merken: Sprenger, Trust en Neue Schule. 

Een consult neemt ongeveer anderhalf uur in beslag, waarvan een uur ongeveer het testrijden met de verschillende bitten betreft.