Stal Leeuwenhoeve Giessenburg

Vandaag op pad geweest richting Giessenburg.
Weer een enthousiaste groep in de baan gehad met leuke combinatie’s. Waaronder een Ijslander, fjord en KWPNer.
Bij de meeste weer echt een groot verschil kunnen maken door een bit aan te meten wat beter past bij paard en ruiter.

Heb je ook interesse bij jou op stal neem dan vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

 

Lees meer »

Heumen

Richting Heumen geweest  voor het aanmeten van Stang en Trens.

Twee paarden in de baan die totaal verschillend zijn in bouw, karakter en manier van lopen. Dat maakt mijn werk ook zo leuk omdat geen enkele fit hetzelfde is maar je ze afstemt op de persoonlijke wens van ruiter én paard.

Bij beide paarden weer tot een mooi resultaat mogen komen!

Lees meer »

Stang en Trens

Voor deze merrie die heel licht in de hand was meer verbinding kunnen creëren met de juiste bittenset voor haar.

 

Met een bit kun je bewust meer of minder druk creëren en heb  je invloed op de lengte van de hals.

Ook een Bitfit Consult voor jou en je paard? Bel of app voor een afspraak of meer informatie.

 

 

Lees meer »

Overgang naar Stang en Trens

Wanneer je voor de eerste keer met stang en trens gaat rijden komt er veel op je af.
Welke bitten zijn geschikt, wat voor Hoofdstel maar ook... hoe werkt het allemaal?

Tijdens een Bitfit consult wordt je geholpen met de juiste keuze en wordt duidelijk uitgelegd hoe de bitten op een juiste manier in het Hoofdstel horen te hangen, op welke hoogte in de mond, welke afstand tot elkaar, op welke manier de kinketting bevestigd hoort te worden etc  zo dat je niet alleen een start maakt met de juist bitten maar met ook alle informatie daaromheen.

Onderstaande merrie liep gelijk heel fijn weg op de nieuwe bitten set. Voor een ruiter is het in het begin even uitvogelen met al die teugels..

Lees meer »

Dagje naar Soest

en dagje naar Soest, 5 combi's mogen fitten. Een dagje met weer een leuke diversiteit aan paarden maar ook in het weerbeeld:Met blauwe luchten en zonneschijn en een fikse bui die langskwam.Van E-pony tot tuiger van 1.80 waarbij naast een trens ook een menbit aangemeten is.

 

 

Lees meer »

Kunststof Dressuurstang

Nieuw in het assortiment voor de gevoelige paarden:
Kunststof Dressuurstang.

Deze is van het merk Nathe en heeft als voordeel dat het mondstuk maar 15 mm dik is.


De meeste andere kunststof dressuurstangen hebben een mondstuk van 20 mm en dat ervaar ik vaak als te dik omdat de stang vooraan in de mond ligt waar de ruimte heel nauw is.

Deze uitvoering heeft een tongboog voor een fijne tongvrijheid.

Lees meer »

Mooie Recensie!

Op mijn FB pagina werd een mooie recensie achergelaten!:

Ik was vooraf sceptisch over het idee van een bit fitter, wist eigenlijk ook niet wat te verwachten maar wauw, ik ben om Na kort onderzoek van mond en tong van mijn paard werd er gekeken hoe ze liep met ons eigen bit. Het duurde niet lang voordat er werd verteld wat mijn paard deed, waar het knelpunt lag en hoe dat kwam. Spot on ik herkende helemaal wat er werd verteld. Bit in waarvan Bit op Maat dacht wat zou kunnen werken en verhip, na paar minuten ontspande mijn paard, hadden we rustig en constant contact en liep ze ook gelijk anders.

Ik heb een dag later echt wederom super fijn gereden en mijn paard super gelopen, nooit gedacht of verwacht dat een correct passend bit zo een verschil kan maken maar dat is dus wel degelijk zo. Op naar nog meer fijne training en ritten en een gelukkig en ontspannen lopend paard.

Lees meer »

Grand Prix

Wanneer je bij een ZZ Licht paard zulke goede resultaten boekt dat deze ruiter je ook vraagt of je zijn Grand Prix paard wil fitten om te kijken of daar de optoming optimaal is dan is dat een hele leuke uitdaging.
Wanneer je dit GP paard dan nog fijner in de aanleuning kan krijgen en beter in zijn lichaams gebruik, de ruiter dit ook meteen vanaf de eerste pas voelt dan weet je dat je goed bezig bent!!

Wat je kan doen met het juiste bit voor jouw paard en het Bitfitten wordt nog vaak onderschat. Wanneer een paard al tijden goed zijn werk doet en goede resultaten behaald is het toch aan te bevelen om een keer een Bitfit Consult uit te laten voeren.
Alle ruiters zijn positief verrast voor wat het voor hun paard kan doen.

Lees meer »

RSC Henschoten

Hele leuke groep combinaties mogen fitten in Maarn. Weer hele mooie resultaten mogen boeken.
Van B tot Grand Prix..

 

Het maakt niet uit op welk niveau je paard loopt of  in welke disipline, een Bitfit Consult is een zeer waardevolle aanvulling in het management van je paard naast bv zadelfitter, tandarts, fysio etc. 

Lees meer »

Andalusier

Het leuke van mijn werk is dat ik zo veel verschillende type paarden tegenkom. Zo hier weer een Andalusier.
Deze staat qua africhting nog aan het begin van zijn carrière, was soms wat zwaar, kwam net niet door de nek en onrustig met zijn mond/tong.

Heel fijn kunnen verbeteren en nu wat lichter, goed door de hals en nek en een heel stuk rustiger in de mond.
Zo kan de ruiter weer verder trainen met een betere uitgangspositie en het paard heeft een bit dat hij veel prettiger vind

Lees meer »

Stang en Trens

Deze week onder andere bij deze 2 knapperds geweest voor het aanmeten van een stang en trens bittenset.

 

Het ene paard liep beter naar de hand toe met een Bustrens en lowport stang, het andere paard vond het comfortabeler met een enkelgebroken watertrens en medium port stang waarbij zij de tong ontspannen liet liggen en makkelijker werd in de kaak.
Elk paard is anders en daarom benader ik de bitfit ook heel persoonlijk naar het paard toe, beide kozen dan wel weer voor: TRUST EQUESTRIAN

Ook een goede start maken in “het Z”?
Laat mij je dan helpen met een juist begin qua optoming!

 

 

Lees meer »

Headshaking

✖️Headshaking✖️
Een heel vervelend probleem voor ruiter maar zeker ook voor het paard. Door overprikkelde zenuwen gaat het paard schudden met z'n hoofd, het zogenaamde shaking.
Maar er zijn nog vele ander uitingen: veel overmatig en hard briesen, neus schuren, tik zoals bij een stroom stoot etc.
Headshaking komt vaker voor wanneer er pollen in de lucht zijn, de pollenallergie.
Bij pijn van zonlicht op het oog kan het zijn dat de oogzenuwen onder teveel spanning staan.

 

De schedel van het paard bestaat uit 34 losse delen deze zijn omgeven door bindweefsel, dit bindweefsel beïnvloed de schedel en kan deze zelfs vervormen!

Bij pollenallergie spelen spanningen op het hoofd een grote rol. Door spanningen op het hoofd kan het filter aan het einde van de neusingang niet meer goed zijn werk doen. Dit filter (Etmoid) werkt als een spons, en heeft bij teveel spanning op het hoofd niet meer voldoende ruimte om uit te zetten waardoor er irritatie optreedt.

Cranio Sacraal Therapie is een zeer waardevolle behandelmethode die effectief is voor headshakers.
(Samen met een correcte gebits behandeling en detoxen)
Er zijn zeker meerdere cranio behandelingen nodig om de druk van de schedel te halen en om jouw paard weer in balans te krijgen. (3-5 behandelingen)

Dit filmpje is een mooi voorbeeld wat Cranio Sacraal kan doen:
https://youtu.be/kgTpBpKwlOo

 

Lees meer »

Resultaat Bitfit

Een paard of pony kan met het juiste bit veel fijner zijn werk doen.

De bovenste  foto's van het voorrijden met het bit waar de pony altijd mee gereden werd en zwaar en soms sterk was.
Op de onderste foto's met  het aangemeten bit en geeft de pony een lichter gevoel.

Je ziet inderdaad een smakelijkere aanleuning maar ook het lichaams gebruik van de pony is beter zodat de ruiter er ook beter op kan zitten. Er veranderd dus niet alleen maar iets in de mond.

Beter halsgebruik, lossere schouder/  voorbeen, beter ruggebruik etc.

Het juiste bit kan veel verschil maken voor ruiter en paard!

Lees meer »

De kracht van Zacht!

Guinnes, een oudere heer met een respectabele leeftijd van 26 jaar.
Deze jongen kon wel een opkikker gebruiken en op de foto's van de voor en na behandeling is heel mooi te zien wat de zachte Cranio Sacraal behandeling voor impact heeft gehad op dit paard.

Met alleen lichte aanrakingen (op de juiste plekken) is de doorstroming weer geactiveerd en heeft zijn afweer systeem een boost gekregen. Ook zijn verkrampte lichaam is door Cranio Sacraal weer tot ontspanning gekomen.

Vaak is het verbluffend om te zien wat voor resultaat deze behandelingen te weeg brengen!

Lees meer »

Controle op slijtage

Ondanks dat bitten van metaal zijn, zijn ze ook onderhevig aan slijtage.
Vooral bitten van een zachter materiaal waarin veel koper is verwerkt zoals bv Sensogan, slijten toch vrij snel.
Tijdens het poetsen van een hoofdstel wordt wel vaak opgemerkt wanneer stiksel loslaat of leer aan het scheuren is maar het is ook belangrijk om regelmatig kritisch naar je bit te kijken én te voelen of daar geen slijtage aanwezig is.

Kijk de scharnieren na of deze niet aan het "uithollen" zijn, zoals op de foto linksboven. Hierdoor ontstaan zeer scherpe randjes wat onprettig is voor een paard op zijn tong.
Ook wordt je bit zo stiekem aan groter door het uitslijten en komen de scharnieren bij een dubbelgebroken bit aan de binnenkant van de mondhoeken terecht.
Het bit op de foto is ook bijna helemaal doorgesleten waardoor het onderweg ook zo maar zou kunnen breken.

 

Bustrens ringen en watertrens ringen veroorzaken ook slijtage en het gat van de watertrens krijgt soms messcherpe randjes, bij de bustrens komt er te veel ruimte tussen de "bus" en ring en daardoor ook weer scherpe randjes.

Bitten met rolletjes zien er vaak aan de buitenkant nog prima uit, maar de rolletjes veroorzaken slijtage aan de binnenkant, kijk af en toe goed tussen de rolletjes om de binnenkant te beoordelen. De foto zegt genoeg geloof ik.

Wanneer je je hoofdstel poetst is het aan te bevelen om ook je bit goed te bekijken en op de kritische punten goed te voelen of het metaal nergens scherp is geworden. Uit ervaring weet ik dat dit vaker voorkomt dan je denkt.
Wanneer dat zo is dan is het bit echt aan vervanging toe,
ook al zijn bitten van metaal, ze hebben niet altijd een eeuwig leven.

 

Lees meer »

Schuimen

Hiernaast twee foto's van dezelfde pony maar met een ander bit. Op de bovenste foto het bit waar de pony altijd mee gereden werd, je ziet daar veel schuim dat om de mond heen zit en dat ook met vlokken uit de mond valt tijdens het rijden.
Schuimen is goed maar op deze manier is het te veel en geeft aan dat er iets niet helemaal goed zit.
Waar kan overdreven (opgeklopt) schuimen door ontstaan? oa:
- Wanneer het paard niet goed kan slikken tijdens het rijden, waardoor hij het speeksel niet weg kan krijgen. Hierbij zie je soms ook draderig speeksel naar beneden vallen.
- Wanneer een paard het bit met de tong of door kauwen (te) veel heen en weer beweegt.
- Wanneer het bit te groot of te dik is voor de mond waardoor deze tijdens het rijden door de mond heen en weer gaat en daardoor het speeksel opklopt.

 

Er kunnen natuurlijk nog tal van andere oorzaken zijn maar de bovenste drie komen het meest voor en kunnen vaak met het juiste bit of hoofdstel opgelost worden.
Bij de pony op de foto was het bit te breed en te dik waardoor deze van links naar rechts ging tijdens het rijden.

Voor pony's was het vaak lastig om een passend bitje te vinden maar door de pony lijn van Trust (die ik op voorraad heb) zijn er voor pony's tal van mogelijkheden.

Schuimen van het paard heeft te maken met de hoeveelheid speeksel dat hij aanmaakt tijdens het rijden. Paarden kunnen alleen speeksel aanmaken door bewegen van de kaak.
In de speeksel zit eiwit dat daarna weer door beweging gaat schuimen.
We zien bij paarden een grote variatie aan schuim dat ze wel of niet maken, dat is paard gerelateerd.
Maar een bit kan ook invloed hebben op de mate van schuim die gemaakt wordt.

 

Lees meer »

Nog meer pony's!

Net weer een Bitfit gedaan bij twee hele leuke pony’s: Energy en Brownie in Oud Zuilen.
Voor deze twee kon de krat met pony bitten weer uit de auto.
Zeker voor Brownie niet alleen maar kleine lengtemaat 9,5 cm maar ook met een extra klein tussenstukje en kleine scharniertjes.
Voor Energie die een maatje groter is een normale uitvoering van 16mm dik in 11,5 cm.

 

Voor elke maat pony of paard (bijna) alles op voorraad! 😀

 

Lees meer »