Controle op slijtage

Gepubliceerd op 14 april 2020 om 10:51

Ondanks dat bitten van metaal zijn, zijn ze ook onderhevig aan slijtage.
Vooral bitten van een zachter materiaal waarin veel koper is verwerkt zoals bv Sensogan, slijten toch vrij snel.
Tijdens het poetsen van een hoofdstel wordt wel vaak opgemerkt wanneer stiksel loslaat of leer aan het scheuren is maar het is ook belangrijk om regelmatig kritisch naar je bit te kijken én te voelen of daar geen slijtage aanwezig is.

Kijk de scharnieren na of deze niet aan het "uithollen" zijn, zoals op de foto linksboven. Hierdoor ontstaan zeer scherpe randjes wat onprettig is voor een paard op zijn tong.
Ook wordt je bit zo stiekem aan groter door het uitslijten en komen de scharnieren bij een dubbelgebroken bit aan de binnenkant van de mondhoeken terecht.
Het bit op de foto is ook bijna helemaal doorgesleten waardoor het onderweg ook zo maar zou kunnen breken.

 

Bustrens ringen en watertrens ringen veroorzaken ook slijtage en het gat van de watertrens krijgt soms messcherpe randjes, bij de bustrens komt er te veel ruimte tussen de "bus" en ring en daardoor ook weer scherpe randjes.

Bitten met rolletjes zien er vaak aan de buitenkant nog prima uit, maar de rolletjes veroorzaken slijtage aan de binnenkant, kijk af en toe goed tussen de rolletjes om de binnenkant te beoordelen. De foto zegt genoeg geloof ik.

Wanneer je je hoofdstel poetst is het aan te bevelen om ook je bit goed te bekijken en op de kritische punten goed te voelen of het metaal nergens scherp is geworden. Uit ervaring weet ik dat dit vaker voorkomt dan je denkt.
Wanneer dat zo is dan is het bit echt aan vervanging toe,
ook al zijn bitten van metaal, ze hebben niet altijd een eeuwig leven.