Schuimen

Gepubliceerd op 30 maart 2020 om 10:56

Hiernaast twee foto's van dezelfde pony maar met een ander bit. Op de bovenste foto het bit waar de pony altijd mee gereden werd, je ziet daar veel schuim dat om de mond heen zit en dat ook met vlokken uit de mond valt tijdens het rijden.
Schuimen is goed maar op deze manier is het te veel en geeft aan dat er iets niet helemaal goed zit.
Waar kan overdreven (opgeklopt) schuimen door ontstaan? oa:
- Wanneer het paard niet goed kan slikken tijdens het rijden, waardoor hij het speeksel niet weg kan krijgen. Hierbij zie je soms ook draderig speeksel naar beneden vallen.
- Wanneer een paard het bit met de tong of door kauwen (te) veel heen en weer beweegt.
- Wanneer het bit te groot of te dik is voor de mond waardoor deze tijdens het rijden door de mond heen en weer gaat en daardoor het speeksel opklopt.

 

Er kunnen natuurlijk nog tal van andere oorzaken zijn maar de bovenste drie komen het meest voor en kunnen vaak met het juiste bit of hoofdstel opgelost worden.
Bij de pony op de foto was het bit te breed en te dik waardoor deze van links naar rechts ging tijdens het rijden.

Voor pony's was het vaak lastig om een passend bitje te vinden maar door de pony lijn van Trust (die ik op voorraad heb) zijn er voor pony's tal van mogelijkheden.

Schuimen van het paard heeft te maken met de hoeveelheid speeksel dat hij aanmaakt tijdens het rijden. Paarden kunnen alleen speeksel aanmaken door bewegen van de kaak.
In de speeksel zit eiwit dat daarna weer door beweging gaat schuimen.
We zien bij paarden een grote variatie aan schuim dat ze wel of niet maken, dat is paard gerelateerd.
Maar een bit kan ook invloed hebben op de mate van schuim die gemaakt wordt.